כנסיית הבשורה הקתולית
כנסייה הבשורה, שנחנכה ב-1968 ומנציחה את אחד האירועים הראשונים והחשובים ביותר בנצרות, תוכננה ע"י האדריכל האיטלקי ג'ובאני מוציו ונבנתה על ידי 'סולל בונה' על שרידי כנסייה קדומה.
על פי המסורת הנוצרית קתולית, באתר היה ממוקם ביתה של מרים, ובו בישר לה המלאך גבריאל את הבשורה, כי היא צפויה להרות ולשאת ברחמה את ישוע.
הכנסייה הראשונה הוקמה באתר ב-427 אך עם הכיבוש המוסלמי ב-638 חלק ממנה נהרס ורק עם הגעת הצלבנים לא"י, נבנתה ב-1101 הכנסייה מחדש.
בתקופה הממלוכית, נהרסה שוב הכנסייה, אך עם היחלשותה של האימפריה העות'מנית קיבלו הפרנציסקאנים, אישור לבנות מחדש כנסייה צנועה, על תשתית הכנסייה הקדומה
חצר הכנסייה
בחזית כנסיית הבשורה, מופיעים מספר כתובות מתוך הברית החדשה, המוקדשים לנושא הבשורה, הגאולה והחסד: 'VERBUM CARO FACTUM EST ET HABITAVIT IN NOBIS' הינו ציטוט מבשורת יוחנן שפרושו 'כאן הדבר נהיה לבשר ושכן בתוכנו'
הבשורה למרים מפי גבריאל, מהווה את רגע האינקרנציה, רגע בו אלוהים בעצם מתגשם בבשר וזה על מנת לגאול את האנושות מהחטא הקדמון.
ציטוט נוסף על חזית הכנסייה הוא מספר בראשית שבו מסופר על העונש לנחש לאחר אכילתה של חוה מעץ הדעת, שקושר את המאמינים לחטא הקדמון שלשמו נשלח ישוע לגאול את האנושות.
בצדה הימני של החזית, מופיע הכיתוב "ECCE VIRGO CONCIPIET ET PARIET FILIUM ET VOCABITUR NOMEN EIUS EMMANUEL" זהו ציטוט מספר ישעיהו 'הִנֵּה הָעַלְמָה הָרָה וְיֹלֶדֶת בֵּן, וְקָרָאת שְׁמוֹ, עִמָּנוּ אֵל' ולפי הפרשנות הנוצרית, מרים תהרה ברוח הקודש ומי שייוולד זה בעצם האלוהים שנמצא אתנו, לכן זה עמנו-אל.
משני צדדי החלון המרכזי, חצובים ארבעת המבשרים, כאשר משמאל מופעים מתי ומרקוס ומימין לוקאס ויוחנן, לצד סמליהם מלאך, אריה, פר ונשר בהתאמה.
חצר הכנסייה מוקפת בעשרות מדונות (מדונה פרושו באיטלקית גבירתי, כינוי אהבה קתולי למרים) שנשלחו מקהילות קתוליות מרחבי העולם, שרצו להביע את הערצתם למרים כאשר כל אחת מהן, משקפת את התרבות המקומית של אותה מדינה.
הדלתות בחזית הדרומית של הכנסייה, הממוקמות בדיוק מול פתח ביתה של מרים הנמצא בתוך הכנסייה, מכילות סצנות שונות בחייה של מרים, שבעקבותיהן היא זכתה לתארים שונים, שאינן מבוססים כולם על הברית.
הדלתות מעוצבות ל-3 רצועות אופקיות, שכל אחת מהן מחולקת ל-4 חלקים, שיחד מהווים 12 אירועים ותארים למרים:
ברצועה התחתונה מוצגת אנה, אם מרים, שמחזיקה את מרים שנולדה כשהיא אינה נגועה בחטא הקדמון והתואר שנלווה לזה הוא אימקולטה. בסצנה הבאה מופיע מגן דוד שרומז על ביקור מרים בבית המקדש ובהמשך תמונת אירוסי מרים עם יוסף, ומלאך הקד לכיוון מרים מנציח את הבשורה.
ברצועה האמצעית מוצגות מרים ואלישבע המייצגות את תפילת המגניפיקט, לאחריה תמונת שור, חמור ואישה עם תינוק, המייצגת את המולד, ובהמשך מוצג אירוע נס היין של ישוע בכפר כנא, ובאירוע הבא מוצג ישוע מת על הצלב כאשר מרים לצדו.
ברצועה העליונה מוצגת תמונת הורדת ישוע מהצלב ע"י מרים זאת הפייטה, אירוע הרחמים בסצנה הבאה מוצגת מרים העולה לשמים, ובהמשך מרים מוכתרת כמלכת השמים, ע"י מלאכים שבאים להלביש על ראשה כתר. בסצנה האחרונה, מרים בגלימתה פתוחה ותחתיה חוסים כל המאמינים בעולם, שכן אחת הכינויים שיש לה זה אם הכנסיות, מאדר אקלסיה.
על קיר החזית הדרומית, רשומות מילות מזמור Salve Regina - סלווה רגינה, שפרושו 'האח המלכה, הידד המלכה'.
בסמוך לגדר לצד מזרח, מוצג תבליט של האפיפיור פאולוס ה-6 ופטריארך קונסטנטינופול אתנגורס, שנפגשו ב-5.1.1964 על הר הזיתים בירושלים והסירו את החרם ההדדי ביניהם האנטמה.
אולם הכנסייה
אולם התווך של כנסיית הבשורה, הבנוי בסגנון הנקרא ברוטליזם, שהיה מקובל בעולם בשנות ה-60 של המאה שעברה, גם בו ישנן דלתות עם אירועים שונים מחייו של ישוע שחלקם לא מבוססים על הברית החדשה, אלא משחזרים את הילדות של ישוע בנצרת.
בדרך המובילה לקריפטה, רצפת האולם מפולסת, אך אריחי שיש בצבעי שחור ולבן שהונחו בצורה כזו שבזווית מסוימת זה נראה כאשליה שיורדים אל המקום הקדוש.
מעל הדלת כניסה לקריפטה, מוצגת מרים כשישוע בחיקה, ומשמאלה את דוד המלך והנבל ונתן הנביא, ומימין למרים מוצג ישעיהו הנביא, שמטיף למלך אחז 'הנה העלמה הרה ויולדת בן וקראת שמו עמנואל'.
התאורה בקריפטה עמומה, היות ובמקום הזה התרחש התהליך המסתורי, שבו נערה בתולה הרה ברוח הקודש ויולדת בן שהוא בעצם האלוהים.
בקריפטה אפשר להבחין בקיר השייך לשרידי הכנסייה הצלבנית, שמשתלב בהמשכו לכנסייה המודרנית.
מול פתח המערה, ממוקמות דלתות נחושת, שדרכן ניתן לראות את שרידי הבית של מרים המערה, העמודים הביזנטיים ואגן הטבילה.
על המזבח בקריפטה כתוב "VERBUM CARO HIC FACTUM EST” שפרושו 'כאן נהיה הדבר לבשר'.
המפלס העליון
במפלס העליון של הכנסייה, משתקף קיר פסיפס ענק בשטח של כ-120 מ"ר, שבקודקודו מצויר משולש עם עין בתוכו, המסמל את האב בשילוש, ומתחתיו יונה פורשת כנפיים שמסמלת את רוח הקודש ומתחתיה מוצב ישוע בגלימה אדומה, שמברך את המאמינים שבאים לכנסייה.
בצמוד לישוע נמצא פטרוס עם גלימתו הצהבהב, וברקע מאחורי שניהם, מופיעה דמותה של מרים עם גלימה כחולה שמוכתרת כמלכת השמיים שסביב לה מאמינים, קדושים, בישופים אנשי כל העולם, שמעריצים ומוצאים את דרכם להגיע אל האלוהות.
מעל הפסיפס, מוצגים בצד שמאל אנה ויואכים, הוריה של מרים, שנפגשו ע"פ המסורת הנוצרית בשער הזהב שעה שאנה הרתה מנשיקת יואכים, ובצד ימין מוצגת אנה שמגישה למרים ספר תורה וזאת לציון אירוע, על פי 'הפרוטו-אוונגליון של יעקב', שמרים למדה תורה כשהייתה ילדה.
בוויטראז'ים שסביב מוצגים 12 השליחים, כאשר מעל כולם ממוקמת הכיפה שמעוצבת בצורה חרוט, שיושב על מעין תוף בצורה של מתומן, כאשר המתומן ממוקם מעל המערה בעוד הכיפה בצורת שושן צחור הפוך, כאשר עלי הכותרת שלה פונים פנימה אל הכנסייה. בקיר המערבי של האולם, ממוקמים תאי ווידוי, כאשר מעל כל תא, מוצג סצנה מהברית החדשה שקשורה לחזרה בתשובה.
קישור למסלול טיול המכיל את האתר.